Kinderfysiotherapie Noord - Groningen

"Ons kind rent houterig op het voetbalveld..."

"Ons kind struikelt regelmatig..."

"Ons kind kan niet op een reguliere sportclub..."

"Ons kind heeft moeite met leesbaar schrijven..."

Zijn veel voorkomende vragen aan de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Bij sommige kinderen verloopt de motorische ontwikkeling anders dan gemiddeld.

Het kan zijn dat een kind laat gaat rollen, kruipen of lopen. Maar ook problemen met het aanleren van vaardigheden zoals schrijven, een bal vangen of veters strikken kunnen vertraagd of anders verlopen.Wanneer kinderen lichamelijk onhandig zijn en niet goed kunnen meedoen met sport en spel kan dit invloed hebben op hun zelfvertrouwen.

Bij 5-10% van de kinderen komt de diagnose Developmental Coordination Disorder (DCD) voor. Kinderen met DCD zijn onhandiger, vallen vaker en hebben moeite met het aanleren van allerlei vaardigheden als bijvoorbeeld schrijven en fietsen.

 

kinderfysiotherapie-kinderen-klimmen-onhandige-motoriek-ontwikkeling-bewegen-kinderfysiotherapeut.jpg
Kinderfysiotherapie Noord - Groningen
Kinderfysiotherapie Noord - Groningen

Problemen

  • Motorische schrijfproblemen
  • Developmental Coordination Disorder (DCD)
  • Bijzonder looppatroon
  • Regelmatig struikelen
  • Moeite met gymonderdelen
  • Leren fietsen

Onderzoek

Tijdens het eerste bezoek zal de kinderfysiotherapeut vragen waar het kind goed in is en wat hij of zij moeilijk vindt om te doen. 

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de hulpvraag zal de kinderfysiotherapeut het spelen of bewegen observeren en een onderzoek doen.

Bij het volgende bezoek wordt er een motorische test afgenomen en waar nodig nog andere testen voor bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen, spierkracht of een schrijftest.

Behandeling

Kinderen leren spelenderwijs. 

Sommige kinderen hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid te leren.

De kinderfysiotherapeut kent verschillende methodes om bepaalde vaardigheden aan te leren. Ook kan de kinderfysiotherapeut ouders tips geven over bewegen.

De duur van een behandeltraject is erg afhankelijk van de hulpvraag.

Meer informatie

Locatie:
De behandeling van kinderen met onhandige motoriek vindt plaats in Groningen, Hoogezand en Haren. Behandeling van schoolvaardigheden op school is ook mogelijk, we hebben met verschillende scholen een overeenkomst.

Aanmelden:
Aanmelden voor alle locaties kan telefonisch 050-2800088 of via het aanmeldformulier. Indien gewenst kan de eerste afspraak binnen 3 dagen gepland worden.

Een verwijzing voor behandeling in de praktijk is niet noodzakelijk, voor behandeling van schoolvaardigheden op school is wel een verwijzing van een arts nodig.

Kosten:
Voor de behandeling worden geen kosten bij u in rekening gebracht. De kinderfysiotherapie wordt volledig vergoed door de zorgverzekering (basisverzekering). Er is geen sprake van kosten vanuit het 'eigen risico'.

Inhoudelijk:
schrijvenNL.nl

Samenwerking:
Leerkrachten, revalidatiearts.

Vragen:
Voor vragen kunt u bellen (050-2800088) of mailen info@kinderfysionoord.nl