Blog van Marloes Meurs

Kinderen komen regelmatig bij een kinderfysiotherapeut voor een beweegadvies. Meestal zijn dit kinderen die het moeilijk vinden om voldoende te bewegen of die zich motorisch niet probleemloos ontwikkelen. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn, angst, gedragsproblemen, overgewicht of gebrek aan motivatie.
Stimuleren van bewegen: focus op sterke punten van een kind
Kinderen wijzen op wat ze niet goed doen, lijkt in ons bloed te zitten. Maar helpt dit kinderen? Thuis hoort een kind van zijn ouders wat het allemaal niet mag doen. Op school wordt getoetst zodat de aandacht gericht kan worden op waar het kind niet goed in is. Het is nogal wat om met al deze negatieve aandacht je sterk te ontwikkelen.
 Hoe werken de spieren van kinderen?
Kinderen bewegen het gemakkelijkst intensief met een duur van 10 tot 20 seconden. Na kortdurend rusten kunnen ze weer gemakkelijk 10 tot 20 seconden intensief bewegen. Kinderen kunnen dit lang volhouden.
 Hoeveel moet een kind bewegen?
Kinderen komen regelmatig bij een kinderfysiotherapeut voor een beweegadvies. Meestal zijn dit kinderen die het moeilijk vinden om voldoende te bewegen. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn, angst, gedragsproblemen, overgewicht of gebrek aan motivatie.
Klachten zonder oorzaak: SOLK uitgelegd
Kinderen in de puberleeftijd (12-18 jaar) hebben soms klachten die zichtbaar het functioneren beperken. De klachten kunnen beginnen zonder aanwijsbare oorzaak of met een licht sportletsel. Het herstel blijft uit, de klachten blijven langer bestaan dan normaal, soms langer dan een half jaar.
Waar let je op bij het kopen van kinderschoenen?
Welke schoenen zijn het best voor kindervoetjes? Een vraag die veel ouders met jonge kinderen bezig houdt. Het antwoord hangt af van het doel van de schoenen.

Dat doel is meestal:

- Bescherming tijdens het lopen (buiten)
- Stabiliteit tijdens het lopen
- Esthetiek

Kinderfysio Marloes over enkelklachten tijdens groeispurt
Tijdens de groeispurt op de leeftijd tussen 11 en 16 jaar komen zeer frequent enkelblessures voor. Hoe kan dat?

Samenwerkende spieren

Bij bewegingen waarbij de spierfunctie nodig is om de enkel te stabiliseren is het van belang dat de spieren goed samenwerken.

Kinderen met beperkingen, vergeet ze niet!
Kinderen met een IQ onder de 75 kunnen terecht in een kinderdagcentrum. Het gaat dan meestal om kinderen met complexe problematiek. Naast de verstandelijke beperking is er vaak ook sprake van een lichamelijk of gedragsmatig probleem. Deze kinderen met beperkingen van 3 t/m 18 jaar hebben een in ontwikkeling bedreigde aandoening.